Összeszedtem pár pontban, amik az elmúlt napokban történtek. Összességében kánaán van még mindig, bár a tegnapról szívesen lemondtam volna.

Motorbérlés

A motorbérlés relatív egyszerű dolog itt, kb minden 10. helyen találsz kiadó motorokat. A bukósisak használata kötelező, amúgy megállít a rendőr – megbüntetni nem szoktak, inkább beszélgetni akarnak. Mondjuk akkor is megállít, ha minden oké, hogy elmondhassa, beszélt egy külföldivel. De még ők is mosolyognak. Itt mindenki, de tényleg mindenki vidám állandóan. A boltos, a pincér, a rendőr és mindenki, mindig, mindenhol. Mindenki köszön, kedves és figyelmes. Sőt néha túlzásba is esnek, a pincér srác olyan alázatos akar lenni, hogy nem meri letenni a kávét az asztalra, és percekig vacakol, hogy melyik oldalra tegye a kanalat, és a sótartó jó helyen legyen.

Visszatérve a motorbérlésre. A motor ára általában flexibilis, itt is el lehet osztani az árat, olyan 75% a reális. Mondjuk láttam helyet, ahol csak 50%, de pl a fék necces, vagy nem tartják karban a mocikat. A benzin kb 60%-a az otthoninak és bemondásra megy, mennyiért akarsz tankolni. A benzines bácsi is mosolyog.

A közlekedés más dolog mondjuk, ott is jó fej mindenki, de a busz a legerősebb állat. Tehát, ha busz jön, akkor fék, lehúzódik, megvár, túlél. Konkrétan a leszálláshoz néha csak lassítanak, illetve amikor kirepült a csomag hátulról akkor is csak röhögtek mekkora lúzer vagyok. Mindenki laza és mosolyog, kb mindenen. Nincs is okuk túlaggódni az életet, meleg van, banán van, finom és olcsó étel van, tenger van. Tehát kb minden van a boldogsághoz. Na jó, lehet ezt európiai szemmel látom ilyen paradicsomnak, de attól még nekem az.

Az utak egyébként kb. üresek már estefelé, de bármilyen jól motorozunk is, egy tehén, kecske, kutya, kivilágítatlan gyalogos vagy bicajos bármikor gondolhat egyet, és kivág két ház közül, szóval csak óvatosan. Miközben ezt írom, megint itt vannak a majmok, akik múltkor. Akik az erdőben háborúztak este a szállásom mellett és kutyának néztem őket. Azt hiszem valaki lőtt is rájuk :D

Majmok

Semmit se hagyjunk elöl a szálláson, ami mozdítható és elérhető. Rendszerint 6-kor kelek. Jön a kis 30 fős majomcsalád, és felmérik a terepet, hogy mi mozdítható. Valamelyik este a tetőn randalíroztak, úgyhogy a seprű nyelével akartam rendet tenni. Másnap visszajöttek és el akarták lopni a seprűt. Végül megállapodtunk, elvitték a füstölőtartónak használt kókuszdiómat, és összetörték a bögrémet. Amúgy a majom nem annyira barátságos, túl közel nem szabad menni hozzájuk. Aranyos, meg kicsi szőrös, de állati nagy fogai vannak.

Halászok fotózása

Egyetlen, nem túl kedves helyi emberrel találkoztam, aki kissé nyersen akart pénzt, hogy lefotózzhassuk a halászokat. Mondjuk volt egy hangulata, úgyhogy érthető. De akkor is fura volt.. A következő halászos helyen a srác már kedvesebb volt, ha tehetem adjak már valami kis pénzt, keveset keresnek, egész nap halászgatnak..Nyilván ad az ember, ha kedvesek vele :)

Fekvés valami ételtől

A tegnapot vízszintben töltöttem. Nem részletezem nagyon, a lényeg, hogy az ágy és a mosdó között szaladgáltam kb. 5 percenként egész nap, és valahogy annyira nem szerettem Sri Lankát. Már megszerettem megint, de a tegnap határozottan nem fog a kedvenceim közé tartozni. Ilyenkor jól jön az Indiából hozott elektrolit (otthon is lehet kapni, meg persze itt is), amit vízhez kell adni, és egy ihatatlan, de állati egészséges tutti-frutti ízű valamit kapunk. Hidratál és ez a lényeg, nem szeretni kell. Ezt ajánlom, hogy mindig legyen kéznél. Ha egyszer elkezdesz sok vizet veszíteni (így vagy úgy), akkor jól fog jönni, könnyű itt orvoshoz kerülni kiszáradás miatt. Ja és a deadalon életet menthet, legyen nálad.

Halpiac

A halpiac a következő, ami minden faluban van, és ahol mindenféle halat láthatsz. A cápától a rájáig, a teknőstől a polipig. Jópár halat pedig sosem láttam még. Mondjuk nem vagyok egy halpiac fetisiszta, úgyhogy ez érthető.

Hikkaduwa

A teknősrezervátum és a vadteknősös part. Hikkaduwa egy álom. Unawatuna az első valahogy nálam, de itt a teknősök kijönnek a partra és a kezedből esznek algát. És kb térdig érnek, hihetetlen. Ha van búvárszemüveged, akkor irány a víz és úszhatsz velük. Hihetetlen! Van még egy teknős farm is a környéken, ahol a kis teknősöket nevelik amíg nagy teknősök nem lesznek. (Erről eszembe jut a kis mókusok kenyérre is kenhetik, a nagy mókusok süteménybe is tölthetik reklám kb 20 évvel ezelőttről)

Családias Rizs és Curry

Minden faluban van néhány helyi család, akiknél kb. csak egy féle ételt lehet enni: rizs és curry. Na ez az étel, ami sehol sem ugyan az, tehát ha csak ezt eszed, amíg Sri Lankán vagy, akkor is kb 100 féle ételt kóstoltál. A rizs az rizs, oké. De a curry: dhal (lencse), bab, spenót, kókuszrost, padlizsán, hagyma, répa, és ezek keveréke, néha külön, néha együtt, néha külön tálakban, néha egymásra téve. És papadam: kisütött vékony ropogós valami, ami lehet köményes, esetleg chillis vagy currys. Egyébként még Indiában sincs pontos leírása annak, hogy mi az a curry. Fűszer vagy maga a keverék, esetleg az étel maga.

Nemsokára folytatom :)

Kommentek

kommentek