Húsok

Hogy teljesen őszinte legyek, sem Indiában, sem Sri Lankán nem preferálom a húsevést. Ennek nagyon egyszerű oka van: nagyon gyorsan megromlik és egy olyan országban, ahol a 2-3 órás áramszünet napi program, felmerül a kérdés, hogy vajon amióta az adott adag a hűtőben van, volt-e nagyobb áramszünet. Másodsorban, láttam olyan hentest ami előtt vidáman beszélgetett a hentes a haverjával, a háta mögött pedig egy alkar méretű patkány próbálta kicibálni a húsból a legfinomabb részeket.

Egy akár két hetes, akár két hónapos utazás során is napokat a kórházban tölteni elég nagyvonalú, illetve a melegben egy szimpla hasmenés sem olyan, mint otthon, nagyon könnyen kiszáradás lehet a vége.  Az olyan ételek, amik biztosan frissek és helyben készülnek, zöldség alapúak, jó eséllyel nem okoznak komolyabb gondot az emésztőrendszerünknek.

A halakkal és egyéb tengeri herkentyűkkel valószínűleg nincs gond, ha a parton esszük őket. Itt az étrend része a garnéla és egyéb rák fajták, mindenféle hal, cápa vagy a tintahal. Ezeket fokhagymásan vagy paradicsomosan, grillezve vagy sütve, egyszóval ezer féle képpen tálalják.

 

Éttermek

Én mindig olyan kis, helyi “éttermeket” választok, ahova helyiek járnak, de ettől függetlenül tisztának tűnik. Minden európaiaknak készült hely, ahova kevesebben járnak, potenciális veszélyforrás lehet a városokban – a tengerparton természetesen ez máshogy van, hiszen ott gyorsan cserélődnek a vendégek. A veszély forrása itt az, hogy áll a étel – egyszerűen nincs annyi vendég, hogy friss maradjon. Nem azt mondom, hogy márpedig biztosan betegek leszünk egy-egy jobbnak tűnő étteremtől, de tény, hogy nagyobb eséllyel szedünk össze valamit. Ettől függetlenül voltam már beteg a kis kedvelt, helyiek által látogatott lokálban elfogyasztott vacsorától is. Röviden összefoglalva, olyan helyet válasszunk, ahol sok a vendég, és ha lehet kerüljük a húsfogyasztást.

 

Desszert

Sri Lankán meglepően sokféle desszerttel találkozhatunk. Az egyik klasszikus a curd (e: körd), ami egy bivalytejből készült joghurtszerű ételféleség. Sokféle tejberizs, és rengeteg színes sütemény közül választhatunk, sőt fagylaltból sincs hiány, bár ezt a fenti hűtőt taglaló rész tekintetében én kihagyom. A rotty szinte mindennel töltve kapható, a nutellától kezdve a kókuszreszeléken át a banánig, csokival is.

 

Gyümölcs

Sri Lanka a gyümölcsök széles kavalkádjával rendelkezik. Csak banánból megszámlálhatatlan féle van, a kicsi citromízűtől a hatalmas vörös óriásokig. Kókuszt bárhol kapunk az út szélén és a legtöbb esetben miután megittuk a kókuszvizet, félbe is vágják, és kikanalazhatjuk a finomságot. Ananászt, mangót, papaját és sárkánygyümölcsöt szintén bármelyik zöldségesnél találunk. Az egyik kedvencem a rambuthan, ami olyasmi mint a licsi, kivülről vörös színű, ha érett és kis csápok állnak ki belőle. Nagyon finom!

 

Kávé és tea

Bár Sri Lankán a tea az, amit bárhol bármikor ihatunk – főleg, hamár ekkora exportőr ebből a termékből – ettől függetlenül én kevés helyen ittam jó teát. A teagyárakban természetesen ezer féle és fajta kóstolható és vásárolható, de csak úgy, a boltokban nem találkoztam különlegességekkel. A gyárakkal egy másik bejegyzésben fogok foglalkozni, mert sok érdekességet lehet megtudni, illetve az egyik videónkban is mutatunk pár izgi dolgot.

 

Vízfogyasztás és meleg

Bár szinte az összes nemzetközi üdítőital megtalálható, én javasolnám a vizet, és abból is sokat. Annyira kell figyelni, hogy ezekben szinte semmi oldott ásványi anyag sincs, így célszerű az ételt jobban sózni egy kicsit a szokásosnál. Napi 3-4 litert mindenképp igyunk meg, mivel észre sem vesszük a magas páratartalom mellet milyen gyorsan ki lehet száradni. A kókusz is remek tápanyag- és vízforrás, napi 2-3db-ot simán meg lehet inni belőle, ez még olcsóbb, mint, ha vizet innánk.

 

Alkohol

Sri Lankán sokkal egyszerűbb alkoholt szerezni, mint Indiában; a leginkább keresett, a helyi főzésű pálmabor az arrack, mely 33 fokos, és a rumhoz hasonló, méltán kiérdemelné a nemzet itala címet. Sok koktélnak az alapja, fogyasztható kólával, limonádéval vagy magában. Sörből a Lion Lager, illetve még néhány helyi változat érhető el; a borokból is széles a választék a hotelekben, bár az árukat is megkérik. A hasonló, Indiáról szóló bejegyzésben leírok egy sztorit, ahol a vonaton majdnem leszállítottak a géppuskás rendőrök, mert felnyomott egy muszlim, hogy zavarja a fehéreknél lévő papírzacskós sör.

Kommentek

kommentek