Sri Lankára érve (akárhányszor térjek is vissza) az az érzésem, hogy hazaérkeztem. Valahogy az ember rögtön úgy érzi, hogy a) irány a tengerpart b) ne csináljunk semmit c) irány mindegy hova, csak menjünk. Akár üljünk be egy taxiba, és menjünk fel északra; rengeteg templom és kultúrális látnivaló vár ránk. Akár béreljünk robogót, és induljunk el a falvak közötti kis utakon; a élménykavalkád itt sem marad el. Bármerre indulunk, ezer és ezer kaland vár ránk – bár tényleg, a legegyszerűbb programpont is kalandba torkollhat. Szó szerint.

Sokak számára Sri Lanka az azúrkék tenger közepén, maga a paradicsom. Az Egyenlítőtől északra található sziget a mai turistákat éppúgy elvarázsolja, mint a régi utazókat. Az aranszínű tengerpartoktól kezdve, a gazdag természeti kincseken át az elefántokig, minden rabul ejti az ember szemét és a szívét.

Sri Lanka nevei

Sri Lanka az egyik legtisztább és legősibb hagyományait őrzi a buddhizmusnak, páratlan vonzerővel, és kulturális értékekkel rendelkezik. Sri Lankát az évszázadok során számos névvel illették; az ősi neve Szinhaladvipa, azaz Oroszlánsziget – ezt a nevet a szingalézekről kapta. A korai buddhizmus nyelvén Szinhalának hívták, mely később Ceylonná változott. A név előtt található Sri szócska “ragyogót”, “fényest” jelent. Ahogy a sziget földjére lépünk, azonnal meg fogjuk érteni, hogy miért is tették elé ezt jelzőt.

Népesség és cunami

Sri Lanka ma több, mint 20 milliós népességgel rendelkezik, mely gyorsan nő; háromnegyede buddhista szingaléz, de jelentős számban találhatóak hindu tamil közösségek az északi részeken. A két fő nyelv a szingaléz és a tamil, de az angolt, ha nem is mindenki, de nagyon sokan beszélik (akár kézzel-lábbal is).
A szigeten 2004-ben cunami pusztított, mely 40 ezer embert ölt meg, és bármerre is megyünk a partok mentén, szinte minden család elvesztett valakit. Az épületeket és a turisták által látogatott helyeket nagyon gyorsan helyreállították, mivel az ország bevételének jelentős része a turizmusból származik.

Tájak

néhány óra autozás választja el egymástól a tengerparton izzadtan napozást, a hegyekben vacogós kirándulástól. A sziget 1340km-es parttal rendelkezik, melynek nagyrésze homokos, fürdésre alkalmas; a belseje viszont a szavannáktól kezdve a csipkézett hegyekig, mindenféle tájjal kápráztatja el a szemünket. Teaültetvények és ködbe burkolózó hegyek váltják egymást, néhol dzsungel vagy vízesés akad az utunkba. A világ egyik legnagyobb leopárdpopulációja él itt, több ezer vadelefánt társaságában, így páratlan flóra és fauna otthona Sri Lanka.

Kommentek

kommentek